Centar za astrološku edukaciju

  
Tarot karte jedan su od najfascinantnijih alata kojima se proricatelji i praktičari okultizma služe. Svatko tko je ikada konzultirao te karte imao je iskustvo zadivljenog pogleda u nepoznato umjetničko djelo. Što je tarot? Kako se sve može koristiti? Koje tajne on otkriva?
Tarot je špil od 78 karata. Tradicionalna je podjela na dva njegova dijela: velike arkane (ili velike tajne) , koja se sastoji od 22 karte i mala arkana (ili male tajne), od 56 karata. Velike arkane sadrže ilustracije koje označavaju različite arhetipske uzorke. Neki od likova su sablazni, neki su vrlo čudni. Neki će biti poznati i običnom čovjeku, drugi neobični. Neke možemo lako razumjeti, a za druge nam trebaju mjeseci meditacije ne bi li shvatili njihovo pravo značenje. Većina njih je pažljivo zamišljena i vrlo pedantno umjetnički izvedena. To su zaista divna umjetnička djela.
Ključ za razumijevanje tarota  je u gledanju na njegove karte kao na arhetipske hijeroglife. Drevni majstori koji su ih osmišljavali trebali su alat pomoću kojeg će objašnjavati arhetipove čovječanstva, njihovo duhovno značenje i praktičnu primjenu. Stavljanje tih simbola u vizualni oblik imalo je dodatnu prednost kristalizacije duhovnih uvida i njihovo prevođenje u instrument koji će lako razumjeti ljudi iz svih životnih krugova. Izvorno se je tarot sastojao samo od 22 karte velikih arkana, ali tokom vremena dodana su još i četiri grupe malih arkana, tako da se sadašnji tarot špil sastoji od 78 karata. Dodatno, mala arkane su se također razvila u poseban špil. Stoga je regularni špil zapravo evolucija malih arkana klasičnog tarota.
Kako se tarot može koristiti? Prije svega, tarot je zapravo sredstvo za meditaciju. Različite karte tarota izuzetna su umjetnička djela koja mogu pobuditi više duhovne sposobnosti čovjeka. Na primjer unutar velikih arkana postoje karte poput Lude, Zvijezde, Pustinjaka Ljubavnika i Obješenog čovjeka, koje mogu probuditi nečiju duhovnost i potaknuti duhovne uvide. Drugo, tarot je sredstvo za razvijanje uvida. I treće, sredstvo za divinaciju, što označava predviđanje budućnosti.
Tarot karte najčešće se koriste za divinaciju, no, to nije njihova glavna svrha. Radi divinacije tarot je došao na loš glas. Neki ga se klone, a neki čak i plaše! Jesu li te karte doista zle? Naravno da nisu! One su jednostavno sredstvo za razvijanje duhovnih uvida. Nesvjesni praktičari okultizma i članovi raznih kultova su ti koji su degradirali tarot, misleći kako će ga koristiti samo za čaranje. Za one koji su zainteresirani za kupovinu tarot karata, danas na tržištu postoji čitav niz špilova. Primjeri prekrasnih špilova su Toth Tarot, Ibis Tarot, Nigel Jackson Tarot, te Waite Tarot. Tarot karte su jedan od najmoćnijih sustava i vizualno najljepših sustava za razvijanje arhetipske osjetljivosti u čovjeku. Vrijedi se upoznati s njima i njihovom tradicijom.
Unutar Centra za astrološku edukaciju predavanja Škola tarota se organiziraju jednom godišnje. Možete se uključiti bez obzira gdje živite jer edukacija ide preko webinara koji se održavaju jednom tjedno. Uz video snimke predavanja dobiti ćete i sve potrebne materijale u pdf formatu, te profesionalni program za tarot konzultacije. Kroz deset predavanja ćete naučiti koristiti tarot karte i dobiti na kraju certifikat o završenoj školi. Predavanja traju po dva i pol sata i održavaju se jednom tjedno. Kroz učenje tarota moguće je razvijati intuiciju i istovremeno kreirati stvarnost koju želimo. Neke od tema tečaja će biti:

- povijest i podrijetlo tarota
- najpoznatiji kompleti tarot karti 
- 22 velike arkane
- 36 malih arkana
- 16 dvorskih karti i ljudski temperamenti
- simbolika asova
- različita otvaranja tarot karti
- tarot karta životnog puta
- tarot kao sredstvo za samorazvoj

Škola tarota počinje 01. 03. 2024. Cijena: 160 eura (moguće plaćanje u više rata). Predavanja će biti petkom od 18 do 20.10 sati (deset predavanja). Predavač je Igor Ognjenović.
Predbilježbe i informacije o tečaju mogu se dobiti preko telefona 091 541 4505 ili maila astroedukacija@gmail.com