U ovim vremenima zaboravljenih i izokrenutih etičkih vrijednosti, sjećanja na pozitivne primjere iz prošlosti doimlju se kao da dolaze iz nekih drugih svjetova. Tradicija i mudrost američkih Indijanaca svjedoči o mogućnosti drugačijeg pristupa koji i iz ove moderne perspektive izgleda puno smisleniji od svega onoga što nam se svakodnevno nudi preko različitih medija. Jedna od najvećih zabluda je ona koja propagira vjerovanje u neprekinutu evoluciju svjesnosti čovječanstva. Veliki indijanski poglavica Tecumseh, rođen 1786. godine, primjer je osobe koja svojim razmišljanjem i djelovanjem nadvisuje većinu onih koji se sada doživljavaju kao moralne autoritete. Ime Tecumseh, što u prijevodu znači "pantera koja prelazi preko neba", dobio je po kometi koja se na nebu pojavila neposredno prije njegovog rođenja. Po tradiciji pojava kometa najavljivala je dolazak velikih vođa, pa je čitavo pleme već od samog početka Tecumsehu pridavalo posebno značenje.


U ratovima Tecumseh se ponašao izuzetno korektno. U vremenima kada je normalna stvar bila mučiti i ubijati zarobljenike on je to strogo zabranjivao i nemilosrdno kažnjavao sve svoje ratnike koji bi prekršili donesenu odredbu. Zabilježeni su njegovi razgovori sa zapovjednicima američke vojske u kojima se pokazuje njegova intelektualna i moralna nadmoćnost. Kao zanimljivi primjer navodimo dio u kojem kritizira dvoličnost bijelaca: "...Indijanci su u prošlosti bili sretni. Sada su poniženi od strane bijelaca, koji nikad nisu zadovoljni onim što su dobili nego traže još više. Vi želite da vam vjerujemo. No, kako da mi imamo povjerenja u ono što kažete? Kada je Isus Krist došao na zemlju, vi ste ga ubili, ubili ste sina vašeg Boga, prikovali ga za križ! Mislili ste da je umro, ali ste se prevarili. I tek nakon što ste mislili da ste ga ubili, tek tada ste ga počeli štovati, štovati i ubijati one koji ne dijele vaše štovanje. Kakva li ste vi vrsta ljudi? I još k tome želite da vam vjerujemo..."

U svojoj borbi protiv američkih doseljenika Tecumseh je uspio ujediniti većinu indijanskih plemena. Razradio je savršenu strategiju ratovanja koja je bila iznad dometa suparnika. No, sve to nije bilo dostatno jer je njegov brat bez dopuštenja prijevremeno pokrenuo ratnike u napad i na taj način uzrokovao teške gubitke u bitki kod Tippecanoe. Nakon poraza Tecumseh se pridružio britanskoj vojsci u borbi protiv američke. Zbog uspješnog ratovanja i izuzetnog poznavanja strategije uskoro je proglašen brigadnim generalom. U listopadu 1813. godine, neposredno prije bitke blizu grada Thames, Tecumseh se oprostio sa suborcima i najavio da će poginuti idućeg dana. Upravo tako se i dogodilo. Po tko zna koji put veliki poglavica je bio u pravu.

Iza sebe Tecumseh je ostavio 14 pravila ispravnog življenja. Unutar njih je sažeo svoju životnu filozofiju i kreirao neku vrstu kodeksa ponašanja. Ova pravila i nakon stotinjak godina djeluju jednako autentično i inspirativno.

1. Živi tako da strah od smrti nikada ne uđe u tvoje srce
2. Nikoga ne uznemiravaj zbog njegove vjere
3. Poštuj tuđa uvjerenja i traži da drugi poštuju tvoja
4. Voli svoj život, usavršavaj ga i uljepšavaj sve stvari u svom životu
5. Nastoj živjeti sto duže i služiti svom narodu
6. Pripremi posmrtnu pjesmu za dan prelaska u drugi svijet
7. Uvijek pozdravi prijatelja, čak i stranca, ako je na osami
8. Iskaži poslovanje prema svim ljudima, ali ne puži pred nikim
9. Kada se ujutro probudiš zahvali se na svjetlosti, za svoj život i snagu
10. Zahvali se za hranu i radost življenja
11. Ukoliko ne vidiš razloga za zahvalnost, greška je tvoja
12. Ne dotiči se vatrene vode, jer od nje mudraci postaju ludama, a duh gubi svoju viziju
13. Kad ti dođe vrijeme za smrt nemoj biti poput onih čije je srce prepuno straha, pa onda plaću i mole kako bi još malo poživjeli na drugačiji način
14. Pjevaj svoju posmrtnu pjesmu kao junak koji se vraća kući