Gledajući astronomski, središte Mliječnog puta je ustvari gravitacijsko središte oko kojeg se okreće naše Sunce i ostale zvijezde koje čine našu galaksiju. Pri tome Sunce je od tog središta udaljeno 30,000 svjetlosnih godina i kruži brzinom od približno 322 km u sekundi. Da bi obišlo čitav krug njemu treba 200 milijuna godina. Očigledno je kako je riječ o veličinama koje premašuju dosege jednog ljudskog života i dovode nas u kontakt s dimenzijama nekih drugih svjetova. Sama simbolika središta je vrlo suptilna. Taj pojam povezuje kolektivno nesvjesno s našom individualnom sviješću. Ono je neka vrsta komunikacijskog kanala između viših i nižih principa postojanja. Astrološki gledano, svaki čovjek u svojoj natalnoj karti posjeduje mogućnost ostvarivanja spomenutog kontakta. Ona je potencirana ukoliko središte galaksije ostvari aspekte s ostalim dijelovima karte. Često puta ljudi koji su rođeni s izraženim utjecajem središta na 27. stupnju Strijelca doživljavaju sebe kao strance u ovom svijetu. Oni svoj identitet traže unutar udaljenijih koordinata ovog svemira, maštajući o dalekim svjetovima izvan okvira našeg Sunčevog sustava.

Središte je također i princip hijerarhijskog načela uređenosti. Uvriježen je pojam «središnje vlasti», bilo da ona funkcionira na nivou država, duhovne organizacije, ili svemira. Zato nije nimalo pogrešno središte naše galaksije usporediti sa Suncem, jer kao što Sunce upravlja Sunčevim sustavom, tako i središte galaksije upravlja ogromnim brojem sunaca koja su mu podređena. Često se kaže kako se smisao svakog sustava treba potražiti u njegovom središtu. Iz tog razloga i smisao naše matične galaksije krije velika crna rupa koja ju istovremeno proždire i stvara. Unutar indijske astrologije središte galaksije dodijeljeno je boginji Kali koja gola pleše na gomili ljudskih kostiju. Ona razara sveprisutnu iluziji i suočava ljude s onime što se nalazi iza zavjese. To je mjesto spoznaje prave prirode kreacije u svoj njezinoj ljepoti i brutalnosti. Središte galaksije smatralo se tamnim mjestom unutar Mliječnog puta gdje se nalazi korijen svih stvari i otvara ulaz u drugi svijet. Ostaje nejasnim kako su drevni indijski astrolozi prije postojanja bilo kakvih spoznaja o crnim rupama središte naše galaksije dodijelili divljoj primordijalnoj boginji Kali koja u svojoj simbolici najbolje odražava ono što crne rupe predstavljaju unutar svemira.

Središte naše galaksije polako se pomiče kroz Zodijak. Trenutno se nalazi na 27 stupnjeva Strijelca i 04 minuta. Njegovo putovanje odražava promjene na kolektivnom planu svijesti uvjetovane utjecajima izvan okvira našeg Sunčevog sustava. Zadnjih deset stupnjeva Strijelca područje su koje pripada dekanu kojim upravlja Saturn. Samim time sadržaji koje primamo iz središta galaksije prolaze kroz filter u mnogo čemu suprotan uobičajenim temama koje se povezuju sa znakom Strijelca. Zanimljivo je da će se slična stvar nastaviti i kada središte galaksije prijeđe u znak Jarca jer tamo prvih deset stupnjeva pripada Jupiteru, pa će se i dalje održati kombinacija Jupitera i Saturna. Početak dvadesetog stoljeća središte galaksije je boravilo na 26. stupnju Strijelca. Njega karakterizira posvećenost idealu i spremnost da se za njega dade i vlastiti život. Istovremeno to je i stupanj stvaranja originalnih ideja koje tek trebaju zaživjeti u budućnosti. Nažalost, riječ je i stupnju koji donosi sukobljavanje i ratovanje.

Neposredno prije Drugog svjetskog rata središte galaksije se pomaklo na 27. stupanj Strijelca. To je stupanj u kojemu se konkretiziraju ideje stvorene unutar prošlog stupnja. Zanos kreiranja novih sadržaja paralelno prati i destrukcija onih starih, tako da postoji mogućnost krajnjeg izražavanja one destruktivne strane boginje Kali. Kako je središte galaksije došlo na 28. stupanj Strijelca, doći će do pojavljivanja želja za rješavanjem svjetskih sukoba i aktualiziranja znanja stečenih proučavanjem drvenih kultura. Naravno, to se sve neće dogoditi u jednom trenutku jer će središte galaksije na tom stupnju boraviti tokom sljedećih sedamdesetak godina.

Ključni trenutak putovanja središta galaksije kroz tropski Zodijak biti će onaj kada za nešto više od 200 godina pristigne do prvog stupnja znaka Jarca. Po različitim tradicijama taj stupanj označava potpuno mijenjanje slike ovog svijeta. Os koju čine znakovi Raka i Jarca uzima se ključnom za stvaranje i rastvaranje fizičke stvarnosti. Pri tome je indikativno da je 30. stupanj znaka Strijelca povezan uz religijsko vodstvo a 1. stupanj Jarca uz ono svjetovno. U oba slučaja bi prisustvo središta galaksije moglo potaknuti na izražavanje krajnosti. Stari religijski i svjetovni vođe zajedno sa svojim institucijama rušiti će se poput kula od karata, a istovremeno će se uspostavljati nova uprava zasnovana na nekim drugim principima. Svijet u kojemu će se to događati biti će vrlo različit od ovoga kojeg znamo jer će u međuvremenu doći do ogromnih promjena na planu tehnologije. I za kraj nije naodmet prisjetiti se da postoji samo jedno istinsko središte iz kojeg sve izvire. Sva ostala, pa tako i ovo galaktičko, samo su njegove nesavršene replike podložne propadanju. Problemi nastaju kada ta nesavršena središta unutar kreacije sama sebe uvjere da su jedina i savršena. Nije nimalo čudno što po našem svemiru niču na sve strane crne rupe.