Jeste li ikada čuli roditelje kako začuđeno govore da se ponašaju poput svojeg oca ili majke? Instinktivno djeca preuzimaju navike i riječi roditelja. Ono što ih je šokiralo u djetinjstvu i što su mislili da nikada neće izreći, potpuno nesvjesno izgovaraju svojoj djeci. Kako ne bi ponavljali greške roditelja potrebno se je pripremati i prije nego što sami dođemo u njihovu ulogu. Osvješćivanjem problema koje su u odnosu s nama imali naši roditelji izbjegavamo ponavljanje učinjenih grešaka. Najčešća je pojava da generacijski ciklusi ojačavaju a ne oslabljuju pri svakom rođenju novog djeteta. Svi mi smo stvoreni kako bi pronašli ispunjenje u našem osjećaju pripadanja, vrijednosti i kompetentnosti. Naša je potreba da kao budući roditelji imamo sposobnost iskomunicirati i inicirati taj osjećaj cjelovitosti.

Možete pročitati sve vrste knjiga o odgajanju djece, no bez stabilne osnove nećete biti u stanju prenijeti zdrave emocionalne sadržaje. Jednostavno ćete ponovno reproducirati programe koji su uneseni u vaš um prilikom odrastanja. Ono što se nalazi u vašem nesvjesnom umu u pravilu nije moguće potpuno izbrisati. Jedino što možete je preko njih unijeti vaše istine kako bi instinktivne reakcije učinili dalekim sjećanjem. Kao par važno je da budete jedinstveni u načinu na koji podižete obitelj. Poruke koje šaljete svojoj djeci imati će veliki utjecaj na njihovu kasniju sreću, uspjeh i emocionalnu stabilnost. Prvi korak pri učenju boljeg načina življenja započinje s vašim zajedničkim odnosom. Suprotno popularnim trendovima, djeca ne bi trebala biti isključivo središte pažnje cjelokupne obitelji. Za njihovo pozitivno emocionalno odrastanje izuzetno je važno da otac i majka posvete dovoljno vremena jedno drugom i pri tome kreiraju konstruktivan i stabilan odnos.

Naučite rješavati konflikte bez dramatičnog međusobnog kažnjavanja. Izbjegnite bilo kakva dugotrajna razdoblja međusobne šutnje i netrpeljivosti. Sve tenzije koje se pojave pokušajte što prije otpustiti. Pokušajte zajednički pronaći dublje razloge neslaganja i na taj način ostvariti bolje razumijevanje. Na taj način ćete djeci pokazati kako od konflikta doći do rješenja i ljubavi. Djecu ćete najbolje naučiti pouzdanosti i međusobnom podržavanju ukoliko sami kao par budete disciplinirani Pokušajte odoljeti iskušenjima da ostvarujete sve želje u istom trenutku kada se pojave. U discipliniranom životu su spontanost, zabava i zadovoljstva uvijek uravnoteženi. Djeca imaju veliku potrebu za stabilnošću i jasno određenom strukturom u obitelji.

Vrlo često u unutar obitelji roditelji zaboravljaju kako je mudrost važnija od emocija. Potenciranje dramatičnih okolnosti svakako nije rezultat mudrosti nego nestabilnih emocija. Postoje dani kada se ujutro probudimo loše volje i kada nam jednostavno nije do ničega. Bilo bi dobro da prevladate takve osjećaje i ne dopustite im da vladaju vašom svakodnevnicom. Prevladajte sva neraspoloženja i pokušajte od svakog dana dobiti što više. Na taj način ćete svojoj djeci jasno prikazati pozitivni životni model i potaknuti ih na veću učinkovitost. Ona trebaju shvatiti kako nije poželjno biti u vlasništvu nečega tako nestabilnog kao što su emocije. U svim životnim iskušenjima roditelji bi se trebali međusobno podržavati. U principu, sve je lakše riješiti ukoliko dobivate pomoć od strane osoba koje su vam bliske.

Izbjegnite bilo kakvo međusobno kritiziranje i usmjerite se na zajedničko traženje najoptimalnijih rješenja. Vaše dijete će se na taj način naučiti surađivati s okolinom i lakše uspostavljati potrebnu komunikaciju. Roditelji bi se međusobno trebali respektirati i jedno drugom pružati neuvjetovanu ljubav. U odnosima je vrlo važno poticati izražavanje ljubavi. Vaše dijete će na taj način naučiti kako da iskaže svoju ljubav prema vama i ostalim osobama koje su mu drage. Neizražavane ljubavi može dovesti do kasnijeg emocionalnog nesnalaženja u odnosima. Nećete puno postići ukoliko svojoj djeci stalno namećete zabrane. Ona će postati nesigurna i zatvorena u svom privatnom svijetu. Puno bolji način je da ih roditelji pokušaju podučiti svojim vlastitim pozitivnim primjerom.

U obiteljskoj komunikaciji vrlo je važno da oba roditelja slušaju jedni drugog. Isto tako uvijek pažljivo saslušajte i ono što vam ima za reći vaše dijete. Na taj način ćete kod njega razvijati samopoštovanje i sigurnostu izražavanju. Ukoliko dođe do razmimoilaženja u komunikaciji roditelji nikako ne bi trebali vikati ili na bilo koji način negirati jedni druge. Nije potrebno uvijek imati isto mišljenje, no to ne znači da to treba biti razlogom za svađu. Neka se vaše dijete nauči uvažavati tuđe poglede na svijet. Unutar obitelji važno je naučiti dijeliti sreću. Ukoliko se nekome od roditelja dogodili nešto što je podiglo njegovo raspoloženje, poželjno je da se tome raduje i drugi roditelj. Pokažite svom djetetu načine na koje se može dijeliti sreća. Na taj način ćete ojačati stabilnost obitelji. Poznata je činjenica da djeca veću važnost poklanjaju onome što vide nego onome o čemu im se priča. S vremena na vrijeme potrebno im je na djelu zorno demonstrirati ono što ste im do tada samo govorili. Dovedite ih u priliku da i sami iskažu određene pozitivne karakteristike.