Prema nekim geolozima super vulkani koji su rasprostranjeni širom našeg planeta nalaze se na kraju svog ciklusa mirovanja koji je trajao 74,000 godina. Naime, upravo toliko je prošlo od razdoblja kada su u prošlosti razorni vulkani poharali Zemlju i uništili sve što se moglo uništiti. Istraživanja su pokazala da se u to vrijeme najveća erupcija desila na Sumatri gdje je jedan od tamošnjih vulkana izazvao ispunjavanje atmosfere tamnim oblacima koji su tokom nekoliko godina sprečavali dolazak sunčeve svjetlosti. Prosječna temperatura tada se spustila oko 10 stupnjeva Celzijusa, što je dovelo do pogibije 80 posto svih živih bića. Prema svemu sudeći, globalne katastrofe su bile dio prošlosti našeg planeta, pa stoga i ne čudi što su ostale zabilježene negdje u kolektivnim sjećanjima čovječanstva.

Dolaskom 2012. godine u sveukupni folklor kraja majanskog kalendara i predviđanja dramatičnih svjetskih promjena uključile su se i vijesti o reaktiviranju brojnih vulkana. Među njima se naročito istakla ona o davno zaboravljenom super vulkanu skrivenom ispod mirne površine njemačkog jezera Laacher See. Prema mišljenju vulkanologa riječ je o uistinu ogromnom vulkanu koji eruptira velike količine magme svakih deset do dvanaest tisuća godina. Prema obavljenim mjerenjima zadnja erupcija se dogodila prije 12,900 godina, što znači da živimo u stvarno opasnim vremenima. To potvrđuju i mjehurići koji su se odnedavno počeli pojavljivati na površini jezera. Očigledno je da se magma na dnu ponovno pojavila i počela stvarati plinove. U novinama širom svijeta ovaj njemački vulkan se opisuje kao potencijalna opasnost za čitavu Europu, te naročito za Njemačku koja bi mogla doživjeti katastrofalna razaranja. Riječ je o gusto naseljenoj zemlji u kojoj će biti vrlo teško obaviti masovnu evakuaciju s ugroženih područja.

Kraj dvadesetog i početak ovog stoljeća donijeli su sve veće osvješćivanje o opasnostima koje prijete ljudskoj egzistenciji na ovom planetu. Uz već otprije poznate komete na listu potencijalnih glasnika Sudnjeg dana uvršteni su asteroidi,ozonske rupe i klimatske promjene. Teoretičari zavjere naširoko su komentirali skori dolazak nepoznatog gigantskog planeta koji će se sudariti sa Zemljom. Buđenjem njemačkog super vulkana sada su na red došle i moguće katastrofalne erupcije. Jedino što je izvjesno u ovim vremenima je da je posvuda prisutno sve više i više straha i nepovjerenja u svijet kojega smo dio. Za razliku od nekih prošlih vremena pokidane su sve veze s prirodom i ona se počela doživljavati kao potencijalna opasnost. Moderan znanstveni pogled na svijet kombiniran s monoteističkim religijama inicirao je posvemašnju otuđenost i ostavio nas na milost i nemilost usudu.

Na Tahitima među tamošnjim polinežanskim stanovništvom vulkani se doživljavaju na potpuno drugačiji način. Unutar lokalne mitologije vulkanima vlada boginja Pele koja simbolizira zemaljske sile promjene. Ova vatrena boginja aktivira erupcije magme u trenucima kada je narušena prirodna ravnoteža i kada treba inicirati stvaranje novog reda. Lokalni šamani bili su zaduženi za održavanje stalnog kontakta s Pele, tako da su ljudi koji su živjeli u podnožju velikih vulkana uvijek bili na vrijeme upozoreni kada se trebaju ukloniti zbog eventualnih erupcija. Iako su uvijek duboko poštovali boginju Pele i vulkane, Tahićani ih se nikada nisu plašili. Oni su jednostavno imali povjerenje u prirodu koja ih okružuje i pri tome se uvijek nastojali što bolje uklopiti u njezine cikluse transformacija. Vremena u kojim živimo sve više naglašavaju veliku potrebu za mijenjanjem koncepta svijeta u kojemu živimo. Postojeće strukture koje vladaju društvom sve više pucaju po šavovima i pri tome se grčevito bore za opstanak. Predstavnici tih vladajućih struktura olako će Tahićane nazvati primitivnima i neznanstvenima, no pri tome neće moći ponuditi nijedan sigurni način predviđanja ponašanja vulkana. Očigledno je nešto otišlo u krivom smjeru.