Izbor novog pape Franje u mnogo čemu je bio izuzetak od dosadašnjih uobičajenih ceremonija. Neočekivani odlazak Benedikta XVI u svojevrsnu mirovinu doveo je do neobične situacije gdje u Vatikanu istovremeno borave dvije osobe koje su službeno ponijeli titulu poglavara Katoličke crkve. Vijesti o vatikanskim aferama koje su se zadnjih nekoliko mjeseci neprestano množile samo su dodatno unijele neizvjesnost pri procjenjivanju pravih razloga za odstupanje starog pape. Učestali su napisi kako Benedikt XVI nije bio u stanju održati kontrolu nad svojim kardinalima, pa se zbog toga povukao s vodeće uloge. Postalo je očigledno da Katolička crkva mora nužno napraviti važan zaokret ukoliko želi održati svoj utjecaj i spriječiti daljnje opadanje svoje popularnosti. U takvoj situaciji bilo je potrebno pronaći osobu jake individualnosti koja će privući pažnju javnosti i svojim ponašanjem staviti u drugi plan sve one nedostatke koji su počeli izbijati pred oči javnosti.

Kardinal Jorge Mario Bergoglio je u mnogo čemu zadovoljavao sve te kriterije. Dolazi iz Južne Amerike gdje obitava većina svjetske katoličke populacije, nije se do sada previše kompromitirao, a uz svoj populizam je zastupao i vrlo tradicionalističke stavove koji nisu ugrožavali dosadašnje pozicije Crkve. Već pri prvom javnom nastupu nakon puštanja bijelog dima, Bergoglio je u potpunosti opravdao nade onih koji su ga izabrali. Jednostavnošću i komunikativnošću osvojio je simpatije vjernika i potaknuo proces integracije unutar Crkve. Uzimanjem imena po Franji Asiškom samo je dodatno naglasio svoju različitost od prethodnika i potaknuo nade u mogućnost aktualiziranja manje formalnih i humanijih dimenzija unutar organizacije kojom upravlja.

Gledajući astrološku kartu novog pape već na prvi pogled se može vidjeti da on u svemu zadovoljava zahtjeve koje pred njega postavlja aktualna situacija unutar Katoličke crkve. Sa Suncem u znaku Strijelca i Mjesecom u Vodenjaku on je zasigurno osoba s vrlo širokim vidicima i velikim znanjem. Istovremeno on posjeduje snažnu individualnost i u potpunosti je različit od prethodnog pape Benedikta. Povezanost Mjeseca i Venere bez ikakvih će ga problema ustoličiti u ljubimca javnosti i donijeti mu simpatije naroda. Naglašenost znaka Vodenjaka čini ga neposrednim i spontanim. Već u prvim danima svog papinstva Franjo I je izbezumljivao svoje pratitelje iskakanjem iz protokola i stvaranjem neposrednih kontakata s običnim ljudima iz publike.

Kvadrat Urana s Mjesecom i Venerom koji dominira kartom Franje I je vrlo snažna kombinacija koja mu je u dosadašnjem životu istovremeno donosila simpatije, ali i nerazumijevanje u odnosima. On vrlo teško podnosi dosadu i iz sve snage se trudi da svaki svoj dan ispuni sa što više sadržaja. U nekim situacijama takva hiperaktivnost može odbijati ljude koji ne mogu pratiti njegov tempo. Veliko je pitanje kako će Franjo I podnositi uobičajene strogo definirane protokole koje mu donosi uloga pape. Već pri proglašenju on je odbio nositi zlatni križ i time iznenadio sve prisutne. Bilo je izuzetno simpatično vidjeti kako nakon njegove te geste i veći dio kardinala zamjenjuje svoje zlatne križeve metalnima. Ova simbolička gesta trebala bi najaviti neku novu Crkvu koja se odjeljuje od elitizma i približava običnom puku, no pred dosezanjem tog cilja postoje neke prilično velike zapreke, poput Vatikanske banke i ogromnog bogatstva po čitavom svijetu.

Svojim samosvojnim ponašanjem papa Franjo I je pobudio velika očekivanja svojih simpatizera. Njegova astrološka karta svjedoči da i on sam vjeruje u posebnost svoje misije. Trigon Urana s Merkurem i Jupiterem ga opisuje kao vrlo originalnog i tolerantnog čovjeka koji se jako dobro snalazi u svim novim i nepoznatim situacijama. Odabirom za papu kardinal Bergoglio je ušao u najvažnije razdoblje svog života u kojem treba dovršiti sve ono što je gradio tokom sedamdesetak godina. Jer dosezanje najviše pozicije u Katoličkoj crkvi nije ono što je njegov konačni cilj koji donosi ispunjenje. Promjene i reforme koje želi inicirati od Franje I će zahtijevati potpuni angažman i hrabrost za sučeljavanje s protivnicima, jer neće svi biti oduševljeni novim pristupom koji o najavljuje.

U toku sljedećih 12 mjeseci novoizabrani papa će biti vrlo aktivan i dosta putovati. Kao osoba koja ne podnosi odlaganja, zasigurno će vrlo brzo inicirati promjene koje će iznenaditi sve, pa čak možda i one koji su ga izabrali. Već tokom sljedeće godine Franjo I će se suočiti s određenim problemima i biti prisiljen odlučnije djelovati. Za konačni rasplet njegovog vođenja Katoličke crkve ključna će biti 2015. godina. Ona će označiti vrijeme velikih previranja ne samo na crkvenom, nego i na svjetovnom nivou. Franjo I suočiti će se s velikim iskušenjima, a ovisno o odlukama koje će tada donijeti će ovisiti način na koji će biti zapamćen u povijesti. U svakom slučaju, dolaskom novog pape i umirovljenjem starog otvara se jedno novo i po svemu neobično razdoblje Katoličke crkve. Neke stvari više ne mogu biti iste kao do sada.