Jedno gotovo 900 godina staro proročanstvo o papama postalo je u zadnjih godina vrlo aktualno. Benedikt XVI odstupio je s papinskog trona, a Franjo I je preuzeo vodstvo nad Katoličkom crkvom. Kakva je sudbina Vatikana i Pape, te što čeka svijet u neposrednoj budućnosti? Jedno od mogućih rješenja za postojeća pitanja ponudio je prema legendi irski svetac Malahija u svojim proročanstvima. On je prilikom svoje posjete Vatikanu 1139. godine iznenada kleknuo na koljena i pao u duboki trans. Kad se ponovno vratio u normalno stanje rekao je svom pratiocu kako je imao viziju svih budućih papa Katoličke crkve i izdiktirao mu njihove kratke opise na latinskom jeziku. Na listi se našlo ukupno 112 Papa, što znači da će nakon Benedikta XVI na čelu Crkve biti još samo jedan njegov nasljednik, a nakon toga slijedi najvjerojatnije kraj svijeta.

Sveti Malahija, čije je porodično ime bilo O'Morgair, rođen je 1094. godine. Nakon dugih studija postao je svećenikom 1119. godine. Kako bi se usavršio u svetoj liturgiji i teologiji otputovao je u Lismore i tamo proveo dvije godine. Za opata u Bangoru je postavljen 1123. godine, a biskupom u Connoru postaje 1132. godine. Za razliku od ostalih svetaca život svetog Malahije je dobro dokumentiran jer je njegov suvremenik Bernard od Clairvauxa odigrao ulogu vrlo preciznog biografa. On svetog Malahiju opisuje kao humanu i skromnu osobu koja je u potpunosti predana vjeri. Na vise mjesta on ističe Malahijin dar za proricanje budućnosti, pa između ostalog ostaje zabilježen podatak kako je tocno unaprijed odredio točan dan, pa čak i vrijeme svoje smrti. 

Za Malahijino proročanstvo o papama vezane su brojne nepoznanice. Po jednoj verziji on je svoj spis predao papi Inocentu II, koji ga je nakon toga pohranio u Rimski arhiv. U arhivu je spis ostao zaboravljen sve do 1590. godine kada je nađen i objavljen. Ostaje nejasnim zašto su se punih 400 godina Malahijina proročanstva o papama skrivala od očiju javnosti. Taj podatak, uz dodatnu činjenicu da ih Malahijin biograf nigdje ne spominje, bili su dovoljni da se pojave opravdane sumnje u njihovu autentičnost. Po većini kritičara proročanstva su napisana tek u 16. stoljeću i nemaju nikakve veze sa svetim Malahijom. No, isto tako ostaje i zabilježeno da ih je jedan od najvećih povjesničara 16. stoljeća i revizor Vatikanske knjižnice, Onofrio Panvinio, prihvatio kao potpuno autentične i pridao im izuzetnu važnost. Ono što najviše zbunjuje pri čitanju proročanstava svetog Malahije je njihova začuđujuća preciznost.

Tih 112 kratkih proročanskih zabilješki opisuju neke uočljive karakteristike budućih papa od Celestina II, koji je izabran 1130. godine, pa sve do eventualnog kraja svijeta. Svi pape navedeni su pod određenim mističnim nazivima, koji opisuju njihovu ličnost. Oni koji su pokušali interpretirati i objasniti sadržaj tih proročanstava uspijevali bi otkriti za svakog papu određenu simboliku na nivou njihovog imena, zemlje porijekla, nekog talenta, naziva, počasti koje su primali ili raznih događanja iz života. Gotovo da nema slučaja u kojem se ne može pronaći neka sličnost između Malahijinih zabilješki i budućih papa. Zanimljivo je pogledati kako ta simbolika funkcionira na primjeru zadnjih nekoliko Papa. Ivan XXIII nazvan je župnikom i mornarom. Prije svog ustoličenja on je bio na čelu crkve u Veneciji, gradu mornara i gondolijera. Njegov nasljednik Pavao VI dobiva epitet cvijeta cvijeća. Poznato je da je njegov grb na sebi imao tri ljiljana.

Ivan Pavao I opisan je simbolom polovice mjeseca. Ovaj je papa nakon sto je izabran živio izuzetno kratko, otprilike mjesec dana, to jest od jedne polovice mjeseca do druge. Papa Ivan Pavao II nosi naziv "od trudova sunca". Simbolika je izuzetno pogođena jer je on u mladosti bio radnikom (trudbenik), a i rođen je na dan kad se na nebu odigralo pomračenje sunca. Benedikt XVI nazvan je latinskim nazivom Gloria olivae, sto znaci Slava masline. Maslinova grana je povezana s redom svetog Dominika čije je ime simbolički preuzeo tadašnji kardinal Joseph Ratzinger.

Nadasve zabrinjavajućim doimlje se opis zadnjeg Malahijinog pape. To će biti Petrus Romanus (Petar iz Rima) koji će vjernike voditi kroz vrlo teško razdoblje u kojem ce Rim biti poptuno unisten. Strašni Sudac će se pojaviti i on će suditi svojim ljudima. Ova apokaliptička vizija priziva proročanstva o kraju ovog svijeta i u neku ruku predstavlja pretkazanje o kraju Katolicke crkve unutar ovosvjetovnih okvira. Ostaje velikim pitanjem je li Petrus Romanus papa Franjo I ili možda njegov nasljednik. Slična slika pojavljuje se u Nostradamusovim proročanstvima, samo sto se Malahijin strašni Sudac tamo naziva velikim Kraljem straha. Treća fatimska tajna, koja je s kašnjenjem od punih četrdeset godina napokon obznanjena, nevjerojatno slici Malahijinom završnom proročanstvu.

U trećoj fatimskoj tajni se opisuje kako "biskup odjeven u bijelo" (najvjerojatnije Papa) predvodi vjernike prema strmoj planini, na kojoj stoji drveni križ. Prije nego sto stignu do planine oni prolaze kroz razrušeni veliki grad i mole za duše poginulih. Na vrhu planine "biskup u bijelom" kleči pred križem i biva ubijen od strane vojnika koji u njega pucaju metke i strelice. Na isti način umiru i ostali vjernici. Dva anđela se pojavljuju kod križa i blagoslivljaju duše poginulih krvlju mučenika. Na kraju, ostaje nam jedino da se nadamo kako ostvarenje ova mračna proročanstva neće biti realizirana. Utjehu nam donekle može pružiti i poznata priča o Joni, kojeg je Bog poslao da ljudima prorokuje potpuno uništenje. Ljudi su se pokajali, a Bog je odustao od svoje nakane. Nije li nam to bar nekakvo jamstvo da naša budućnost i ne mora biti tako stravična?

 

Posljednji pape po Svetom Malahiji:

 

107. Ivan XXIII (1958.-1963.) Pastor et nauta (zupnik

i mornar)

108. Pavao VI (1963.-1978.) Flos florum (cvijece

cvijeca)

109. Ivan Pavao I (1978.) De medietate Lunae (od

polovice mjeseca)

110. Ivan Pavao II (1978.- 2005.) De labore Solis (od

trudova sunca)

111. Benedikt XVI (2005. – 2012.) Gloria olivae (slava masline)

 

In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oues in multis tribulationibus: quibus transactis ciuitas septicollis diruetur, et Iudex tremedus iudicabit populum suum. Finis.

 

(Za vrijeme velikih progona vrh Svete rimske crkve bit će zauzet od strane Petra iz Rima, koji će voditi svoju pastvu kroz mnogobrojne nevolje, u vrijeme kad će grad na sedam brežuljaka biti uništen i strašni Sudac će suditi svojim ljudima. Kraj.)

 

Vrlo je zanimljivo da sveti Malahija svog zadnjeg papu navodi bez rednog broja. Ta činjenica je izazvala različita nagađanja, pa neki čak smatraju da se možda neće raditi o istinskom papi, nego o nekome tko će uzurpirati tu poziciju. Ili je nenavođenje broja proizašlo iz činjenice što je u vrijeme Franje I još uvijek živ prošli papa Benedikt XVI?