Nepuna četiri sata prije nego što su 11. rujna 2001. godine teroristi napali Svjetski trgovački centar nekoliko kompjutora unutar projekta koji je bio namijenjen za mjerenje emocionalnih fluktuacija na globalnoj razini počelo je odašiljati pomahnitale uzorke. Događaji poput velike prometne gužve ili simultano paljenje milijuna radio i televizijskih stanica u potrazi za najnovijim vijestima bili su tek neki od primjera sakupljenih sa kompjutora koji su mjerili ponašanje koje se pomaklo s relativno uobičajenog uzorka kako bi nagovijestilo da kolektivna svijest predosjeća tragediju. Taj kolektivni predosjećaj prije nekog događaja globalnih razmjera vjerojatno cilja prema izravnom odnosu između čvrstih činjenica i hipotetske globalne svijesti. Drugim riječima, ako je  interpretacija činjenica koje sadrže kompjutori u „Projektu globalne svijesti“ točna, postoji skrivena mogućnost da događaji koje ljudska bića kao jedinke ne mogu svjesno opaziti čovječanstvo kao cjelina može.

Mreža kompjutora istraživača 65 zemalja uključena je u Projekt globalne svijesti - GCP (Global Concsciousness Project) u svrhu stalnog provjeravanja varijacija. Njihov cilj je dobiti jedinstveni uzorak svjetskog ponašanja koji veći dio vremena ostaje stabilan. Ti kompjutori se ponašaju poput „generatora nasumičnog broja“ koji svake sekunde obrade 200 binarnih informacija i šalju ih na analizu u središte koje je u Princetonu. S obzirom na kvantitetu informacija i izmjerenih parametara ljudskog ponašanja nasumice proizvedenih te statistike imaju tendenciju da se kod određene vrijednosti stabiliziraju. To znači da individualno djelovanje neke osobe prolazi neprimijećeno unutar mora ostalih djelovanja koja se izmjerena svake sekunde, a odgovarajući uzorak kojeg snimi GCP svoju vrijednost može imati promijenjenu tek kada priličan broj individua (na globalnom planu) promijeni svoje ponašanje na bilo koji mjerljivi način.

Ako se u jednom dijelu svijeta stvori prometna gužva, možda se na drugom dijelu baš raščistila; ako netko uključi radio, sigurno ga negdje netko drugi isključuje. Ishod je da uzorak koji reflektira društveno ponašanje uglavnom ostaje konstantan. Ali, kada se pojavi značajan društveni događaj, pa čak i prije nego se od desi, svjetski graf učini spektakularan skok koji je teško objasniti uobičajenim zakonitostima koje predviđaju slučajnosti. Taj „skok“ u uzorcima koji se pojavio tijekom napada na Svjetski trgovački centar nije jedini koji je centar u Princetonu zabilježio. Identične anomalije zabilježene su 24 sata prije tsunamija u prosincu 2004. godine koji je uništio obale jugoistočne Azije, odnijevši pri tome živote 250 000 ljudi. Desio se i malo prije napada na različite ambasade, zarobljavanja taoca, pogreba Princeze Diane, globalne meditacije organizirane u siječnju 1997. godine za Gaia Mind Project, NATO bombardiranja Srbije , te tijekom nesreće ruske podmornice Kursk.

Kritičari ovog projekta kažu da dok vrhunac u podacima izmjeren na globalnoj razini može izgledati važan, povezivanje tih podataka sa društveno bitnim događajima je šašavo, s obzirom da se u svijetu stalno nešto važno dešava, što čini teškim razlikovanje koji je događaj utjecao na izmjerene promjene. Štoviše, čini se kako te iste vrijednosti ne bilježe slične događaje, poput pokopa Majke Tereze ili druge organizirane Gaia Mind meditacije. Ipak, te kritike nisu uspjele zaustaviti ljude da proučavaju izazovne vrhove u globalnim društvenim uzorcima koji upiru u fenomen koji nadilazi sadašnju razinu našeg razumijevanja. „Rezultati analiza su jasni,“ izjavljuju znanstvenici iza GCP-a.  Kada se pitamo zašto bi strahota koja se dogodila 11.rujna bila odgovorna za jaki signal u svjetskoj mreži kompjutera, očitog odgovora definitivno nema. Kada pažljivo pogledamo i otkrijemo da bi sprave za generiranje nasumičnih brojeva mogle reflektirati naš šok i strah čak i prije no što ga izrazimo putem uma i srca, suočeni smo s još dubljom tajnom.