Riječ astrologija je vrlo često spominjana u najrazličitijim kontekstima. Njome se kite različite televizijske emisije u kojima se onima koji nazovu skidaju uroci i gata iz graha. Gotovo da i nema novina koje na svojim stranicama ne pružaju m mogućnost relaksacije uz dnevne i tjedne horoskope. Na sve strane reklamiraju se telefonske linije koje u svojim nazivima najčešće sadrže i toliko popularnu riječ „astro“. Istovremeno se astrolozima predstavljaju i ljudi koji su eventualno završili neki jednodnevni astrološki tečaj, a najčešće ni to. U neobaveznom razgovoru jedan vlasnik vrlo posječenog portala priznao mi je da je na svoje stranice uključio horoskope u trenutku kad je ustanovio da je prema Google-u riječ horoskop među pet najtraženijih pojmova u Hrvatskoj. Unatoč svemu tome, kroz kvalitetne astrološke konzultacije svatko može doći do izuzetno važnih informacija koje mu mogu pomoći pri boljem razumijevanju sebe i traženju smisla unutar svog života.

1. Kako odabrati dobrog astrologa?

U svakom slučaju, nemojte žuriti. Prije konačnog izbora pokušajte se dobro informirati. Preporučujemo da se za savjet obratite nekoj od astroloških udruga. Ukoliko u vašem mjesto ne postoji takva udruga, onda saslušajte preporuke vaših poznanika koji su eventualno koristili usluge nekog astrologa. Prije početka razgovora s astrologom porazgovarajte s njime o načinu na koji prakticira astrologiju i upitajte ga na koji način je stekao svoje znanje. Pohađanje neke astrološke škole je svakako veliki plus za njegovu kompetentnost.

2. Što uključuje astrološka konzultacija?

Ima različitih vrsta astroloških konzultacija. Najčešće se interpretira natalna karta i razgovara o vašim životnim potencijalima. Uz to se daje osnovni uvid u strukturu vaše ličnosti. Osim toga može se analizirati vaš odnos s nekom osobom, tražiti smisao određenih razdoblja života, odgovarati na vaša konkretna pitanja i tražiti najpovoljniji mjesto boravka. Astrolog nije liječnik i psiholog. On, osim ako dodatno nije završio predviđene škole, nije osposobljen da liječi vaše zdravstvene ili psihičke probleme.

3. Smije li astrolog govoriti o smrti?

Sve ovisi o kontekstu ostale konzultacije. O značenju i smislu smrti se općenito može razgovarati, ali ne i određivati vrijeme kada će se skončati život.

4. Je li dopušteno razgovarati o tuđoj astrološkoj karti?

Astrološka karta se interpretira samo osobi kojoj pripada. Iznimka su slučajevi kad roditelji žele doznati preporuke o budućem odgajanju svoje male djece, no te karte se interpretiraju na drugačiji način nego karte odraslih ljudi. U određenim slučajevima kada se analizira određena veza može se govoriti o osobi koja nije prisutna, ali samo u kontekstu te veze.

5. Koliko često treba koristiti usluge astrologa?

Teško je davati bilo kakve recepte. Potreba za konzultacijom je vrlo individualna stvar. Jedino što nije preporučljivo stalno obilaziti nove i nove astrologe. Pronađite onoga koji vam odgovara i koristite njegove usluge.

6. Da li cijena astroloških usluga jamči i kvalitetu?

Cijena astrološke usluge nije jamac kvalitete. Postoje vrlo loši astrolozi koji naplaćuju visoke cijene i vrlo dobri astrolozi koji su jako jeftini. Sama cijena usluge formira se na osnovu onoga što ona obuhvaća. Prosječna cijena interpretacije astrološke karte uglavnom se kreće između 150 i 350 kuna.

7. Jesu li astrolozima propisana određena pravila po kojima se ponašaju?

Astrolozi pri ulaženju u članstvo astroloških udruga potpisuju takozvani etički kod kojim se regulira način na koji bi trebali prakticirati astrologiju. U svijetu se etički kod potpisuje i pri pohađanju svih poznatijih astroloških škola.

8. Može li se astrologijom baviti netko tko ima određene psihičke probleme?

Bavljenje astrologijom nije nikome zabranjeno. Osoba koja ima psihičke probleme ne bi se trebala profesionalno pružati svoje usluge klijentima.

9. Smije li se astrolog miješati u život svog klijenta?

Astrolog bi trebao zadržati profesionalni odnos spram svojih klijenata. Svako uplitanje u tuđi život u suprotnosti je sa spomenutim astrološkim etičkim kodom. Kome se može obratiti ukoliko klijent nije zadovoljan kvalitetom pruženih usluga? Uobičajeno je da astrološke udruge primaju pritužbe za svoje članove i poduzimaju potrebne sankcije. Nažalost, u Hrvatskoj većina astrologa nije učlanjena u bilo kakvu profesionalnu udrugu.