Fantom se oblikuje elektricitetom u magnetskim poljima. Ovom fenomenu svjedočili su u nekoliko velikih električnih pogona. The General Electric Company laboratorij za istraživanja u Schenectadyu, New York, i jedan laboratorij za industrijska istraživanja u Freibourgu, Njemačka dali su izvještaje o tim neobičnim pojavama. Još 1930.godine, glavni ing. Eastman, iz Rhodes električnog društva u Londonu, radio je na nekim žicama visokog napona u tamnoj sobi kada je ugledao plavu svjetlosnu loptu oko dinama. U središtu tog oblika iznenada se pojavila ženska ruka. Eastman je upitao svog asistenta, g. Woodewa, vidi li ju i on, i on je odgovorio da vidi. Obojica su gledala u taj fenomen, i bili su u stanju utvrditi  svaki detalj uvjeta koji su to prouzročili. Proveli su četiri dana pokušavajući proizvesti pojavljivanje ponovo, i kada su uspjeli, umjesto ruke pojavila se ljudska glava. Snimili su fotografije koje su potom objavljene u nekoliko evropskih časopisa u ljeto 1930. godine.

Slijedio je članak tiskan u Revue Spirite (Paris), M. Henrija Azama. M. Azam je svoj materijal dobio od Eksperimentatora koji je želio ostati nepoznat osim izdavačima. Taj nepoznati student citiran je kako slijedi: «Dugo sam žudio saznati da li je moguće nanovo konstituirati astralnu formu pomoću zvučnih vibracija. Moje vjerovanje je bilo da su medijski fenomeni, kada se izvode ozbiljno, isključivo rezultat stavljanja u pogon neke sile za koju je medij kondenzator. Dakle, moj cilj je bio da nanovo konstituiram sferu sinkronih vibracija analognu onima koje zrače iz ljudskog entiteta, ali bez intervencije bilo kakvog medija…»

Korištene su slijedeće metode. Dvije mašine statičkog elektriciteta su smještene tako da se ploče okreću o suprotnim smjerovima. Pozicije i udaljenost između ploča uređene su tako da budu osjetljive na  bezbroj vibracija. Kao rezultat tamo je formirano promjenjivo i osjetljivo magnetsko (elektrostatsko) polje. Na točku promjenjivosti smještena je membrana prekrivena posebnim prahom, tako da je zatitrala prema promijeni valnoj duljini električnog vala. Titraji su pojačani dodavanjem čimbenika svijetla, zvuka i mirisa. U tim uvjetima se u nekoliko različitih prigoda bilo u stanju održati formacije ljudskih i životinjskih oblika, koje su se pojavile u magnetskom polju. U početku one su bile tek djelomične, no dva puta sam uspio u održavanju čitavih oblika. Uvijek su se pojavljivali u osjetljivom polju u blizini točke promjenjivosti. Od tih vibracijskih oblika ostala su tri fotografska negativa, neizmjerno jasna i oštro definirana.

Zaključci tadašnjeg eksperimentatora su da je uspio zadržati odgovarajuće vibracije astralnog ili duhovnog svijeta; da se rezultati ne mogu pripisati mašti ili halucinacijama; da oblici koji se pojavljuju nisu duhovi, već prazna i odbačena eterična tijela ili ljuske; da je stoga moguće održati psihički fenomen bez pomoći ljudskim medija. Važnost tih informacija je očita. Još jednom pronašli smo područje u kojem se stapaju fizički i astralni svijet. Dodatno istraživanje u toj domeni fenomena bilo bi fizičko, i ne bi zahtijevalo pomoć medija. Međutim, posljedica bi mogla biti sposobnost da se formira prozor ili vrtlog između dva plana vibracija.

Prije svega, što su oblici? Jesu li to napuštena eterična tijela ili dezintegrirani misaoni oblici? Eterična tijela, koja se smatraju poveznicom između fizičkih i astralnih tijela, napuštaju se ubrzo nakon fizičke smrti, prema teoriji, i polako dezintegriraju u titrajni plan znan kao «astralno groblje» koje je vrlo blizu titrajnim granicama našeg vidljivog fizičkog plana. Također se pretpostavlja kako ta prazna eterična tijela ostaju blizu propadajućih fizičkih tijela dok se ne rastvore u osnovne elemente. Kako ih u blizini drže različite suptilne naklonosti, te eterične ljuske smatraju se razlogom prijavljenih fantoma na grobljima.

Ako je to istina, najbolje mjesto za postavljenje eksperimentalnog elektro/magnetskog polja bilo bi u podrumu groblja ili u zgradi blizu groblja. To je pokus koji pisac planira izvesti kada uvjeti budu dozvoljavali. Pozitivni rezultati upućivali bi na to da ti oblici, ako bi se uspješno dobili, su zapravo eterična tijela napuštena od progresivnih astralnih tijela. Još je jedna stvar koju treba spomenuti; ne treba previdjeti činjenicu da prirodni električni fenomen može osigurati uvjete za psihičke fenomene. Mnogo je prijava o fantomima koji su se pojavili tijekom električnih oluja. Očite aktivnosti duhova često se dešavaju za vrijeme intenzivnog električnog atmosferskog stresa. Munje često eksponiraju smjerove i akcije jasnih inteligencija.

Na primjer, pokojni Charles F. Talman, državni meteorolog, u jednom članku u Riders Digestu, lipanj 1935. godine, govori o svjetlosnoj kugli koja ulazi kroz otvoreni prozor, putuje kroz sobu kao da ju istražuje, i konačno izlazi kroz isti prozor kroz koji je i ušla.  Još čudnije slučajevi naći ćete u Flammarionovom radu, The Pranks of Lightning. Pisac je siguran kako u ovom fenomenu električnih duhova možda imamo ključ koji će otključati mnoge tajne duhovnog svijeta.