U svojoj sada već klasičnoj knjizi „Boginja u svakoj ženi“ američka psihologinja dr. Jean Shinoda Bolen prikazala je važnost osvješćivanja ženskih arhetipskih energija i inicirala korištenje grčkih mitova kao faktora integracije ljudske psihe. Kroz njezinu knjigu se brojne žene, no istovremeno i muškarci, ostvarili bolji uvid u manifestiranje ženskih energija i na taj način došle u priliku postati svjesnije različitih odnosa koje kreiraju. Jean Shinoda Bolen je svoju žensku božansku tipologiju zasnovala na sedam grčkih boginja od kojih je svaka predstavljala po jedan specifično ženski model življenja.

Atena

Žene koje manifestiraju Atenu su vrlo neovisne i ekstrovertirane. Vrlo su ambiciozne i usmjerene na posao kojim se bave. Posjeduju vrlo razvijeni um i unutar društva su poznate po svojoj racionalnosti. Zanima ih edukacija, kultura, društvena pitanja i politika. U nastojanjima da napreduju na društvenoj ljestvici prihvaćaju muška pravila igre. One ne iskazuju bilo kakve pretjerane emocije i svemu pristupaju na vrlo pragmatičan način. Odnos s ocem im je izuzetno važan i u mnogo čemu utječe na kasnije stvaranje svih ostalih odnosa.

Artemida

Artemida je polarna suprotnost Atene. Žene koje žive njezinu priču su vrlo introvertirane i samostalne. Zanimaju se za sve što je vezano uz prirodu i zalažu za kreiranje ženskih zajednica. Najčešće su posjeduju vrlo snažno tijelo, što im omogućava uspješno bavljenje sportom. One simboliziraju regenerativnu snagu prirode koja pomaže svim živim bićima. Za normalno funkcioniranje im je potrebno povremeno osamljivanje kako bi u miru došle u kontakt sa samima sobom. Važan im je odnos sa djecom i preko njega ostvaruju duševnu zrelost.

Hera

Žene koje utjelovljuju arhetip boginje Here ekstrovertirane su i usmjerene na teme kontrole i moći. Vrlo su im važni odnosi u kojim traže potvrdu svoje vrijednost. U braku nastoje ostvariti ravnopravnost, no pri tome pretjerano kontroliraju svoje partnere. One stalno sumnjaju u korektnost muževa, što na kraju uistinu i dovodi do njihove nevjere. Brak se pretvara u stalno poprište sukoba, no pri tome se vrlo teško prekida. Žene koje su pod utjecajem Herinog arhetipa trebale bi osvijestiti svoja unutrašnja nezadovoljstva.

Perzefona

Perzefonin arhetip je polarna suprotnost onog Herinog. Žene koje ga manifestiraju su introvertirane i okrenuti postizanju unutrašnje moći i kontrole. Pošto je njihova boginja vladala podzemnim svijetom, njih jako zanima sve što u sebi nosi dozu tajnovitosti. Vrlo često one se počnu baviti i nekim oblikom ezoterije. Te žene posjeduju razvijenu intuiciju i ukoliko se žele mogu vrlo lako uspostavljati kontakte s nematerijalnim dimenzijama stvarnosti. Imaju vrlo blizak i kompleksan odnos s majkom i distanciraju se od muškaraca.

Afrodita

Afrodita je bila poznata kao boginja ljubavi i ljepote, što se direktno odražava u sklopu života žena koje slave njezin arhetip. One su okrenute ovome svijetu kojeg doživljavaju kao mjesto za postizanje što više užitaka. Uvijek nastoje biti što privlačnije i pri tome veliku pažnju obraćaju odjeći i kozmetici. Tokom života imaju brojne ljubavne odnose u kojima je slobodno izražavaju svoju seksualnost. Ove žene karakterizira izražen osjećaj za ljepotu, a ponekad su i umjetnički talentirane. Svojim partnerima rijetko kada ostaju vjerne.

Demetra

Žene koje odražavaju Demetrin arhetip su potpuna suprotnost sljedbenica Afrodite. One su izuzetno introvertirane, nježne i zahvalne. Najveće životno ispunjenje doživljavaju kroz brigu o svojoj porodici i djeci. Vrlo teško izražavaju bilo kakav drugi oblik ljubavi osim one majčinske. Njihova pažnja je prilično rastepena i teško se zalažu za ostvarivanje svojih ciljeva. Često se dovode u situaciju da im drugi komandiraju. Imaju vrlo blizak odnos sa svojom djecom i pri tome su pretjerano zaštitnički nastrojene.

Hestija

Hestijin arhetip daje veliku introvertiranost. Žene koja ga izražavaju su stalno usmjerene na svoj unutrašnji svijet Pri tome su vrlo ljubazne prema svima s kojima dolaze u kontakt i lako se pronalaze u ulozi zaštitnica. Njima je nezamislivo da uđu u bilo koji sukob i sve konflikte rješavaju bijegom. Žene koje žive Hestijin arhetip ne zanimaju previše aktualna svjetska događanja. Njima je draže baviti se svojim privatnim životom. U odnosima s muškarcima su rezervirane i nikada ne ostvaruju potpunu bliskost.